Waarom altijd thee en koffie verkeerd?

De voetbalclub van mijn dochter serveert in de rust aan alle spelers thee waar al suiker in zit. Dat vindt mijn dochter niet lekker en daarom neemt zij altijd zelf een drankje mee. Zij heeft de keuze en de mogelijkheid om dit te doen.

Veel dementerenden hebben die keus niet. Zij krijgen standaard koffie met melk en suiker omdat het te tijdrovend is om naar hun wensen te vragen. Bij dementerenden gaat het denkproces nu eenmaal trager dan bij anderen. Eer de dementerende een antwoord op een vraag bedacht heeft, is de verzorgende al tien vragen verder.

Als ik aan zorgverleners vraag waarom zij altijd melk en suiker in de koffie doen, krijg ik geen duidelijk antwoord. Het valt ook niet mee om er achter te komen wat een dementerende zorgvrager wil. Dat vraagt tijd en creativiteit.

Mijn advies is om gebruik te gaan maken van de beschikbare informatie. Bij een opname wordt altijd aan de mantelzorg gevraagd wat de eet- en drinkgewoonten zijn van de zorgvrager. Het is dan een kleine moeite om dit in een schema te zetten en dat mee te nemen bij de maaltijd en het drinken tussendoor. Er hoeven aan de zorgvrager dan geen moeilijke vragen te worden gesteld, maar deze krijgt wel het eten en drinken dat hij lekker vindt.

3 reacties op “Waarom altijd thee en koffie verkeerd?