Kleinschalig zorgen voor mensen met dementie

Onlangs verscheen het lesboek voor verzorgenden ‘Kleinschalig zorgen – voor mensen met dementie’. Het mooie aan dit boek is dat het laat zien dat je onder alle omstandigheden kleinschalig kan zorgen. Maar het vraagt wel om bepaalde kwaliteiten van de verzorgende.

 

Bij de kleinschalige aanpak wordt zorg aangeboden die aansluit bij de belevingswereld van de mens met dementie. Ieder mens denkt in beelden. Bij het woord ‘wc’ hoort een bepaald beeld. Dit beeld bestaat voor Nederlanders meestal uit een kamertje met een kleine wastafel en een toiletpot met zwarte of witte bril. In instellingen is de wc vaak een grote badzaal met douche, verhoogd toilet en veel ruimte voor de rolstoelbezitter. Mensen met dementie herkennen deze ruimte veelal niet als een wc en dit kan incontinentie tot gevolg hebben. Bij kleinschalig zorgen ga je in op de beelden. Je probeert om de woonruimte er voor de zorgvragers bekend uit te laten zien. Een bordje met ‘het is vandaag zaterdag’ schiet zijn doel voorbij. Belangrijker is dat de sfeer van zaterdag wordt gecreëerd. Daarnaast wordt bij kleinschalig zorgen een beroep gedaan op de mogelijkheden van de mens met dementie om zinvol bezig te zijn.

Dit vergt veel van de verzorgenden. Zij moeten beschikken over meerdere kwaliteiten zoals: inlevingsvermogen, creativiteit, improvisatietalent, kennis hebben van de geschiedenis, gewoontes, geuren en liedjes van de jaren 50. Ook moeten zij de zorgvrager als gelijkwaardig zien en goed kunnen samenwerken met collega’s.

Kortom kleinschalig zorgen vergt een andere visie op zorg. Het verpleeghuis is niet langer het eindstation waar men de bewoners een beetje moet bezighouden, maar een huis waar nog volop gezocht wordt naar een zinvolle levensinvulling voor mensen met dementie. Dat hoeft zich niet perse in een kleinschalige woonvorm af te spelen; het kan gelukkig in elke instelling. Maar het vergt wel een andere instelling van de zorg.

Kleinschalig zorgen, een mooi streven dat navolging verdient!

 

Auteurs: Angèle Jonker, Wilma Spijkers, Betty van Wijngaarden
Titel: Kleinschalig zorgen – Voor mensen met dementie
Uitgave: Reed Business, Amsterdam, 2012
ISBN: 9789035235168

 

 

2 reacties op “Kleinschalig zorgen voor mensen met dementie

  1. Ik heb hier weer niets tegen in te brengen. En dat het ook kan in de instelling heb ik gezien in het huis waar ik vrijwilligde. Het vraagt wel veel aanpassing en wennen want het botst met vastgeroeste gewoontes.

  2. Het is zo waar wat je schrijf.
    Maar o zo moeilijk. soms in de. praktijk uit te voeren.
    Soms hele kleine veranderingen. In denken.en uitvoeren, maar kunnen grote verschil uitmaken.
    Het boek geeft mooie handen voor verzorgende.