Geef ouderen weer een toekomst

Hendrik Groen gefeliciteerd met de NS Publieksprijs. Ik gun het je van harte! En wat leuk dat je de prijs bij Matthijs van Nieuwkerk liet ophalen door twee vlotte chicks uit het verzorgingshuis. Nu zoveel mensen van jouw dagboeken hebben genoten, wil ik eens mijmeren over wat zorgverleners er uit kunnen leren.

ouderenBewoners van een verzorgingshuis gedragen zich nogal passief in de ogen van jonge verzorgenden. Ze wachten tot de koffie voor ze wordt neergezet en blijven met hun gesprekken vaak hangen in het verleden. Hoogtepunten zijn ’s avonds bingo spelen of tv kijken en morgen volgt er weer eenzelfde dag. Oudere mensen weten gewoon niet zo goed hoe ze hun resterende leven zinvol kunnen invullen.

Hier ligt een taak voor verzorgenden en verpleegkundigen. Vraag jezelf af waar iedereen individueel voor warm zou kunnen lopen. Verdiep je in hun achtergrond: wat vonden ze vroeger leuk maar lukt nu niet meer? Buig het om naar iets zinvols. Ik denk hierbij aan de man met een dwarslaesie die vroeger een fervent biljarter was. In een rolstoel kon hij zich nuttig maken als scheidsrechter. Het leven krijgt waarde als je dromen hebt, een doel kunt nastreven, als anderen je nodig hebben. De zin in het leven teruggeven aan ouderen vergt veel creativiteit van de zorgverlener. Volgens mij is het de kunst om mensen met de juiste vragen op nieuwe gedachten te brengen.

Hendrik Groen begon weer te leven nadat er in het verzorgingshuis een clubje was opgericht. Er werden activiteiten ondernomen waarvoor de leden zelf alles moesten regelen. Doelen stellen, de hersens weer gebruiken, het eigen netwerk aanspreken voor vervoer. De clubleden liepen vaak aan tegen regels of betutteling. Een fraai voorbeeld vond ik dat de kok zich persoonlijk beledigd voelde als het clubje zich afmeldde om buiten de deur te gaan eten. Maar Hendrik en zijn vrienden vonden hun weg ondanks de bureaucratie en de locatiemanager.

Wat zorgverleners van Hendriks dagboeken kunnen leren is dat ze moeten ophouden met betuttelen en het verzinnen van onnodige regels. Geef mensen de vrijheid om hun dromen na te leven. Geef ouderen weer een toekomst!

Reacties zijn gesloten.